Katere oblike podjetniškega svetovanja so najbolj iskane za marketing na internetu
July 14, 2020
0

Interes za podjetniško svetovanje za marketing, v svetu in Sloveniji, zadnja leta strmo narašča (vir 2). Razloge za to je mogoče razbrati iz spodnje raziskave:

podjetniško svetovanje
Kar 42% podjetnikov se na trgu napačno pozicionira na mesta, kjer za njihove proizvode in storitve, sploh ni trga!!!

Glede na to, da se internet izjemno hitro razvija in smo podjetniki praktično, na dnevni bazi, soočani z vedno novimi spletnimi marketinškimi platformami ter priložnostmi za trženje svojih produktov in storitev, smo v spodnjem zapisu pripravili pregled najbolj iskanih oblik podjetniškega svetovanja za marketing in trženje na spletu (v tem trenutku). Seznam uporabnih oblik svetovanja za nove marketinške poti na spletu, sproti dopolnjujemo.

NAMIG: Nekatere izmed spodaj naštetih in opisanih oblik podjetniškega svetovanja za marketing na internetu, so ponujene na povezavi podjetniško in marketinško svetovanje MatijaZajšek.com.

Osebno marketinško svetovanje za trženje na spletu 1 na 1

Čeprav se je v tujini že pred leti, zelo dobro prijelo osebno podjetniško svetovanje (pogosto imenovano tudi mentorstvo), se tudi v Sloveniji, v zadnjem času, zelo “prebuja” osebno podjetniško svetovanje za marketing na internetu, saj je vedno več podjetnikov, ki ugotavlja, da so za svoj uspešen trženjski nastop na internetu poslušali že ogromno predavanj ter obiskali nešteto delavnic, a pogosto se, kljub temu, ob izvedbi, zatakne pri implementaciji, ko imajo podjetja realne trženjske izzive in vprašanja, na katera pa minula predasvanja in delavnice, ponavadi ne odgovorijo.

Osebno marketinško svetovanje za trženje na spletu je največkrat organizirano za več mesecev zaporednega skupnega dela (npr. 6 mesecev),v tem času pa imajo podjetja na voljo, svetovalca za sprotno vodenje, mentoriranje in usmerjanje njihove marketinške poti.

Tak pristop k podjetniškemu svetovanju prinaša bolj oprijemljive rezultate, hkrati pa omogoča podjetjem, da v celoti implementirajo svoje zastavljene trženjske strategije, preko katerih lahko podjetniki uresničujejo svoje trženjske, marketinške in prodajne cilje.

NAMIG: Navkljub zgoraj zapisanim prednostim, ki jih prinaša podjetniško in marketinško svetovanje 1 na 1 (t.i. mentorstvo), pa podjetniki ne zanemarite delavnic, tečajev in predavanja za speltni marketing, saj te, v primerjavi z mentorstvi ena na ena, kljub vsemu prinašajo “moč mreženja”. Delavnice, tečaji in predavanja za spletni marketing so oblika izobraževanja za podjetja, kjer lahko zraven prejetih znanj, le ta prejmejo celo kopico uporabnih kontaktov, hkrati pa tudi svoje kontaktne podatke delijo drugim udeležencem teh predavanj.

Prednosti, ki jih prinaša podjetniško svetovanje ena na ena (primer za svetovanje pri prodaji regalov spletne trgovine Pohištvo123.si)

Z ena na ena svetovanjem spletni trgovini Pohištvo123.si, se je npr. dopolnila kategorija njihove ponudbe dnevnih regalov, prodaja na podlagi svetovanja pa se je povečala predvsem iz naslova tega, ker je trgovina Pohištvo123.si močno povečala svojo ponudbo regalov, tako iz barvnega vidika, kot tudi vidika tipov regalov, ki jih ima v ponudbi.

Kupci, ki so zainteresirani za nakup regala preko spleta, lahko (po svetovanju) v ponudbi najdejo tako zložljive regale, kot stenkse police, vrata za posamezne regale kot tudi ostale pohištvene elemente, povezane z regali (led police, ipd…)

podjetniško svetovanje za prodajo regalov

Podjetniško svetovanje za marketing in pripravo trženjskih strategij (ter vodenje spletne prodaje)

Od kakovosti sestavljene trženjske/marketinške strategije/načrta je odvisno koliko in kako se bo podjetje angažiralo na spletu, posledično pa so od kakovostni sestavljenega marketinškega načrta odvisni tudi prodajni rezultati podjetij na internetu. Vedno več podjetij prepoznava dodano vrednost kakovostno izdelanih trženjskih strategij, hkrati pa predvsem tista podjetja, ki so si podjetniško svetovanje za pripravo marketinških načrtov in srategij že naročila, nemalokrat ugotavljajo, da po izdelavi trženjske strategije potrebujejo še operativno vodenje za implementacijo strategij v življenje in podjetniško, poslovno okolje.

Podjetniško svetovanje za marketing in pripravo trženjskih strategij zato prevzema vedno večji interes in vlogo tako pri velikih kot tudi srednjih ter majhnih podjetij, saj ni vseeno kje, skoliko sredstvi in koliko kadra, podjetniki načrtujejo za svoj spletni nastop in prodajo. Brez izdelane trženjske startegije se podjetja pogosto napačno odločajo za načrtovane reusrse kadre in ure, ki se bodo vlagale v spletni marketing podjetja, izvajanje trženjskih aktivnosti je pogosto nekonsistentno, temu primerni pa so tudi rezultati oz. nenehno skakanje iz ene marketinške taktike v drugo ter iz enega spletnega kanala v drugega. Kar ima na koncu za posledico drag marketinški nastop ter neučinkovitost iz vidika vloženega dela in energije v spletni posel.

NAMIG: Podjetništvo na spletu naj ne bo zgolj postavitev čim bolj všečne in moderno dizajnirane spletne strani, saj, ob poplavi vedno novo izdelanih spletnih, pri marsikaterem podjetniki, prepozno pride do spoznanja, da za uspešno podjetniško pot na spletu, ne zadošča zgolj postavljena spletna stran, ampak o njenem uspehu odloča predvsem spletna promocija, po tem, ko je spletna stran, enkrat že postavljena. Zelo uporabne nasvete za podjetništvo na spletu, najdete na povezavi.

Primer trženjske strategije za darila, ki jih prodaja Sanjski-Sopek.si

Sanjski-Sopek.si je sicer v spletnem svetu, med slovenskimi kupci, že tako ali tako poznan kot ena izmed vodilnih spletnih cvetličarn, ki jo kupci izberejo predvsem v prvi vrsti, ko se zanimajo za svojo cvetlično dekoracijo poroke.

Iz tega naslova je trženjska strategija za Sanjski-Sopek.si, zasnovala izboljšanje prodaje preko interneta tako, da so v svoj prodajni program, ob bok, cvetlični dekoraciji in poročnim šopkom, dodali še najrazličnejša darila iz cvetja in rož. Krasna darila, ki nosijo prav posebno zgodbo, poznajo že vsi tisti, ki marca obiščejo Sanjski-Sopek.si, saj je trgovina takrat praktično razprodana, saj njihova darila za materinski dan, poidejo ponavadi v vsega nekaj urah.

strategija prodaje daril sanjski sopek

Podjetniško svetovanje za vsebinski in blog marketing

Vsebinski marketing in t.i. blog marketing počasi ponovno prevzema primat med spletnimi taktikami, ki na dolgi rok povzorčajo konstantno in stabilno rast spletnih obiskovalcev na spletne strani, ker pa je priložnosti ustvarjanja različnih vrst spletnih vsebin, z razvojem interneta, iz dneva v dan več, trend za podjetniško svetovanje za vsebinski in blog marketing, nedvomno in opazno narašča. Ne samo v tujini, temveč tudi v Sloveniji.

Podjetniški nasveti za ustvarjanje ustreznih vrst spletnih vsebin za ustrezne spletne kanale ter svetovanje za njihovo ustrezno dinamiko distribucije se naslanja predvsem na konsistentnost komuniciranja preko različnih formatov vsebin, marketinški strokovnjaki pa ugotavljajo, da je ravno na področju vsebinskega marketinga, največ rezerv, saj smo v Sloveniji, v marsikaterem, pogledu in na izjemno velikis topnji spletnih strani, s spletnimi vsebinami obstali na nivoju piarovskih člankov (ki niti približno ne prispevajo toliko k angažiranosti spletnih obiskovalcev kot spletne vsebine, ki so pisane za potrebe PR-ja).

Primer blog marketinga in vsebinskega svetovanja za zaščitna stekla za telefon podjetja TopIzbira d.o.o.

Na primeru, na povezavi, kjer je predstavljen blog zapis, ki predstavlja zaščitna stekla za telefon, podjetja TopIzbira, lahko vidite primer vsebinskih elementov, ki jih morajo vsebovati kakovostni blog zapisi (z namenom, da so uvrščeni visoko v iskalniku Google – o tem v naslednjem poglavju in z namenom, da dosegajo prodajne rezultate.

Zaščitna stekla TopIzbira so na blogu dejansko predstavljena za dobesedno vse najpomembnejše znamke telefonov (iPhone 6, 7, 8, Galaxy, Galaxy Note, druge serije: Mate, Honor, Nova, Xperia, itd…) v obliki vsebine bloga.

svetovanje za vsebino bloga topizbira

Marketing svetovanje za optimizacijo spletnih strani (SEO)

Optimizacija spletnih strani (SEO) uživa ves čas razvoja spleta poseben “tretma in zanimanje”, saj je med vrstami spletne promocije speltnih strani, na najrazličnejših spletnih kanalih, pravzaprav ena redkih, ki omogoča (ob ustreznem znanju in vložku energije/časa), da podjetniki za svojo spletno rpomocijo in oglaševanje, ne vlagajo finančnih sredstev temveč svojo izobrazbo in znanje. Hkrati pa optimizacija spletnih strani prinaša t.i. organski, neodvisni od plačljivih spletnih kampanj, zaslužek in posle, kar je ob, iz leta v leto, dražjih in višjih stroških za plačljive oblike spletnega oglaševanja, seveda zanimivo vedno večjemu številu podjetnikov.

Marketing svetovanje za optimizacijo spletnih strani je v Sloveniji sicer razvito nekoliko manj, saj lahko svetovalce za SEO optimizacijo naštejemo na prste ene roke – večina digitalnih agencij namreč ni najbolj zainteresirana za predajo SEO optimizacijskih znanj, temveč prej za izvajanje optimizacije spletnih strani za podjetja.

Podjetniško svetovanje za spletno optimizacijo strani, vključuje največkrat osnove poznavanja razlik med ključnimi besedami (ki jih spletni uporabniki) uporabljajo na Googlu (kot največjem iskalniku, z največjim tržnim deležem, na svetu), nasvete za konsistentno in SEO ustrezno izvajanje onsite SEO optiizacije ter tudi nasvete za pravilno izvajanje offsite SEO optimizacije.

Nemalo primerov zanimanj za podjetniško svetovanje na področju optimizacije spletnih strani se začne z zastavitvijo t.i. SEO strategije, o tem zakaj je pomembna SEO strategija in kateri je prvi korak kakovostne SEO strategije, smo pisali v objavi Kako zastaviti strategijo spletne strani.

Primer svetovanja za SEO optimizacijo za ebonitete.si, ki na trgu ponuja bonitetna poročila

Če boste pogledali url naslov, kjer bonitetna hiša ebonitete.si, ponuja svoje bonitetno poročilo, boste lahko opazili, da url lepo, zraven smiselne in zelo pregledne kontaktne forme za naročilo bonitetnega poročila, vsebuje še t.i. seo filler content (vsebino, ki je iz vidika SEO optimizacije spletne strani, potrebna za to, da Google bolje razume o čem je govora na tem url naslovu.

Posledično je ta spletna stran (s kontaktno formo za naročilo bonitetnega poročila), uvrščena na prvo stran Googla:

svetovanje za ebonitete spletno stran

Podjetniško svetovanje za trženje in prodajo na Amazonu

Amazon predstavlja trženjski kanal, ki poseduje zdaleč največ spletnih obiskovalcev, ki jih zanima nakup. Zato se ne gre čuditi, da podjetniško svetovanje za trženje in prodajo na Amazonu, zanima vedno več podjetnikov, ki potrebujejo svetovanje o tem kako naj pripravijo izdelke za Amazon, kako izvajati marketing na Amazonu, kako se testira Amazon trg, kako se izvede tržna analiza Amazon trga ter tudi kako se vzpostavi pošiljanje in skladiščenje ter upravljanje izdelkov z zalogo.

Svetovanje za ustvarjanje dodatnega zaslužka na internetu (npr. z Google Adsense)

Ker internet omogoča ustvarjanje tudi t.i. pasivnega zaslužka, to je dodatnega zaslužka za tiste, ki so željni dodatnih finančnih sredstev, ob svojih rednih službah ali dodatne pokojnine, po tem ko bodo s svojimi rednimi službami končali, se nemalo posameznikov zanima tudi za svetovanja, ki prinašajo znanja za ustvarjanje dodatnega zaslužka na internetu.

Ena izmed bolj “zanesljivih” (predvsem v smislu rednega plačnika) in bolj poznanih možnosti ustvarjanja dodatnega zaslužka na internetu je npr. metoda zaslužka s pomočjo Google Adsense, podjetniško svetovanje za slednje pa je praktično v Sloveniji, v čistih povojih, saj še največ pavšalnih nasvetov za Google Adsense (vir 1), interesenti najdejo na spletnih forumih in podobno, medtem, ko resno, podjetniško svetovanje za celovito izgradnjo sistema služenja denarja z Google Adsense oglasi, praktično ponuja le peščica Slovencev, ki od Adsense tudi zaslužek dejansko prejemajo.

Podjetniško svetovanje za spletne strani, ki so usmerjene v pridobivanje novih povpraševanj in poslov (lead generation)

Zraven zanimanja za svetovanja ob postavljanju in trženju preko spleta za online trgovine (priporočamo zapis postavitev spletne trgovine ter vzpostavitev delujočih spletnih, prodajnih kanalov), nedvomno največ zanimanja za podjetniško in marketinško svetovanje, požemajo tudi svetovanja za t.i. lead generation spletne strani, katerih prvenstvena naloga je pridobivati nove posle in povpraševanja preko svojih spletnih strani.

Podjetniško svetovanje za marketing lead generation spletnih strani se osredotoča predvsem na zasnovo učinkovitih, prodajnih spletnih strani, ki v prvi vrsti stavijo na izdelavo in načrtovanje ustreznega prodajnega lijaka, ki obiskovalce spletnih strani usmerja iz ogledov v oddajo zanimanj oz. povpraševanj.

Ena najbolj poznanih slovenskih spletnih strani, ki se vrhunsko ukvarja s snovanjem svojega spletnega nastopa v lead generation spletne strani je spletna stran abanke (krediti Abanka.si), ki, kot vidite na spodnji sliki, vrhunsko “lovi” nove sledi/povpraševanja preko CTA gumba “Naročite se na posvet”:

svetovanje lead generation

Dodatni viri in informacije

1 – Google Adsense
2 – Entrepreneurship Trends

The following two tabs change content below.
Mateja Cvetko

Mateja Cvetko

Družinski terapevt, Pranoterapija, ScalarPrana terapija, 5D energijski terapevt.