Kaj je meditacija in s katero meditacijo je najbolje začeti?

kaj je meditacijaUradna razlaga “kaj je meditacija” na Wikipediji (1) se glasi: »Sama beseda izhaja iz latinske besede meditari, kar pomeni premišljevati, oblikovati in je vsaka dejavnost, pri kateri posameznik načrtno spreminja stanje zavesti z namenom, da bi dosegel določen cilj ali se sprostil«.

.

Kaj je meditacija?

.

Lahko rečemo, da je meditacija pot vase, ki vam bo pomagala poiskati vaše pravo bistvo, tisto, kar so se sistemi in okolica od otroštva naprej trudili, da bi oblikovali nekoliko po svoje.

.

Tehnik, da pridete do tega je zelo veliko, vsak mojster in vsaka šola ima svojo, na vas pa je, da poiščete svojo, tisto, katero lahko izvajate in to radi ter z veseljem počnete.

.

Vrste meditacij

.

kako začeti meditiratiMeditirate lahko na zvokmantro (začnete lahko z mantro om), sproščanje ob posebni meditativni glasbi, zvokih narave, gongu, tibetanskih posodah.

.

Pri meditaciji uporabite svečo, kar izboljša koncentracijo in je zelo koristna za šolarje, študente.

.

Tudi barve in posebne tehnike dihanja vas popeljejo v to stanje.

.

Za začetnike oziroma tiste, ki imate z umiritvijo velike težave je po mojem mišljenju najboljša vodena meditacija.

.

S katero meditacijo je najbolje začeti?

.

Katere meditacije se lotite je odvisno tudi od tega, kaj želite z njo doseči.

.

Če ste preveč analitični, preveč razmišljate, morate imeti vse pod kontrolo, je za vas vsekakor priporočljiva meditacija, kjer se bo um umiril, pozornost boste dali na čutenje. Take vrste meditacijo je dobro delati zvečer pred spanjem, saj boste tudi spali bolje.

.

Meditacija in tehnike dihanjaČe pa imate premalo energije, se ne morete aktivirati, se v meditaciji usmerite bolj v odkrivanje, kje je vaša moč, kje so viri energije in jih z dihanjem aktivirate. Take vrste meditacijo je potrebno izvajati zjutraj, saj vas lahko preveč napolni z energijo, kar bi vam zvečer preprečilo, da zaspite.

.

Ne glede na to, ali imate preveč energije ali premalo je vedno prava izbira da meditirate na vašo Dušo.

.

To vam bo pomagalo, da začutite, kaj je vaša pot, kaj je pomembno za vas, kak je vaš namen. Če se zjutraj preden greste v službo povežete s tem in zopet zvečer preden zaspite ste naredili največ. Tudi čez dan, ko vam zmanjka navdiha ali idej, je to prava pot.