Partnerske objave
Odsesovanje varilnega dima v industriji – nizko in visoko vakuumski sistemi ter njihove lastnosti in prednosti
December 16, 2020
0

Danes je že povsem jasno, da se pri večini proizvodnih procesov v industriji generirajo nevarni odpadki, olje, prah, pare, meglice in podobno. Ti vplivajo predvsem na varnost in zdravje vseh, ki v teh postopkih sodelujejo. Največkrat so to delavci v proizvodnji, pa tudi inženirji, oblikovalci in ostali zaposleni. Na trgu sicer najdete širok izbor različnih odsesovalnih naprav, sistemov in aplikacij, pa vendar večkrat pride do dvoma, kaj sploh izbrati. Za pravilno izbiro je potrebno najprej razumeti in vedeti, kakšne so sploh lastnosti teh izdelkov in kako delujejo. Vsaka skupina ima namreč svoje lastne karakteristike, ki so proizvedene za določene dejavnosti. Sistem, ki deluje za odsesovanje varilnega dima, mogoče ne bo deloval za odsesavanje eksplozivnega prahu. Tokrat se bomo osredotočili na sisteme, ki odsesujejo nevaren dim. Obravnavali bomo predvsem industrijsko varjenje.

V nadaljevanju prispevka tako preberite, katere so ključne razlike med dvema sistemoma za odstranjevanje prahu (nizko vakuumski in visoko vakuumski). Preverite tudi, kakšne so njune lastnosti oz. prednosti in kateri izdelki so za najbolj primerni oz. učinkoviti.

Zakaj je sploh potrebno odsesovanje varilnega dima?

Dim, ki nastane pri varjenju, je sestavljen iz trdnih delcev, ki nastanejo, ko kondenzirajo kovinske pare. Številni delci vsebujejo elemente, za katere je znano, da povzročajo pljučne bolezni – na primer aluminij, železo in titan – ali draženje pljuč in / ali sistemsko zastrupitev (med njimi baker, svinec, mangan, nikelj in cink). Dim se lahko tvori tudi iz premazov in ostankov na navadni kovini ali iz postopkov rezanja, kot sta plazemsko ali lasersko rezanje.

Če se varilec nahaja v neposredni bližini dima, je s tem še posebej občutljiv in izpostavljen škodljivim vplivom le-ta. Emisije pa lahko vplivajo tudi na drugo osebje. Učinkovito odsesovanje varilnega dima pri zajemanju virov znatno zmanjša vstop delcev in njihovo širjenje po ozračju. To lahko dosežemo z nizkim ali visokim vakuumskim odvajanjem oz. odsesovanjem dima.

varilni-dim
Varilni dim je zelo nevaren za vse, ki se nahajajo v neposredni bližini.

Prednosti odsesavanja dima v nizkem vakuumu

Učinkovita odsesovalna naprava, ki se pogosto uporablja za nizko odvajanje dima v vakuumu, je odsesovalna roka (na trgu najdete širok izbor takih izdelkov). Roke odstranijo velike količine zraka pri nizki hitrosti, podobno kot napa v kuhinji. Številni industrijski procesi, na primer varjenje ali rezanje, namreč ustvarjajo vroč dim, ki se dvigne v prostor. Pokrov za odsesovalno roko je oblikovan tako, da ga je mogoče namestiti nad varilno postajo ali postaviti čez varilno mizo od varilca, tako da sta pokrov ali šoba obrnjena vodoravno proti viru dima. Razdalja med izvorom in izvlečnim mestom odsesovanja tako omogoča več delovnega prostora za varilca.

Druga prednost sistemov za nadzor dima z nizkim vakuumom je, da delujejo z obstoječimi varilnimi orodji, ki niso (ali ne morejo biti) opremljeni s sistemi za odsesovanje na orodju. Delovne mize in prezračevalne nape se včasih uporabljajo tudi za odvajanje nevarnih hlapov stran od varilca. Slabost je, da te zahtevajo velike ventilatorje in s tem še več energije kot odsesovalne roke.

odsesovanje-varilnega-dima
Odsesovalna roka za učinkovito odsesovanje.

Prednosti odsesavanja dima v visokem vakuumu

Sistemi za nadzor dima z visokim vakuumom se pogosto uporabljajo za zajemanje težjih delcev z veliko hitrostjo, značilno za različne vrste prahu (in industrijske procese, kot je recimo brušenje). Toda visok vakuum je zelo koristen tudi za zajemanje izpušnih plinov pri varjenju. Nenazadnje tudi zato, ker se odsesovalne roke ne morejo vedno dovolj približati želeni točki zajema. Sistem za odstranjevanje dima na samem orodju bo lahko zajemal hlape tik ob viru, torej na gorilniku za varjenje in tako preprečeval, da bi strupeni zrak prišel v dihalno območje varilca.

Visok vakuum ima tudi dodatno prednost, ker se varilec ne zanaša na stalno prestavljanje nape, s čimer omogoča večjo svobodo in produktivnost.

Druga prednost, ki jo ima visok vakuum pred nizkim, je ta, da se lahko uporablja tudi kot splošni sistem industrijskega gospodinjstva v tovarni ali delavnici. Varilci lahko zavarijo in zajamejo dim, zmeljejo z vakuumsko pripravljenim brusilnikom in zajamejo prah. Nato delovno postajo očistijo s standardnimi vakuumskimi šobami in pripomočki za čiščenje.

filterbox-10a-4
Odsesovanje z mobilno filtrirno napravo.

Odsesovanje varilnih hlapov na gorilniku – ena od vrst odsesovanja dima v visokem vakuumu

Odsesovanje varilnega dima neposredno na gorilniku je alternativna metoda za zajemanje varilnih hlapov pri viru in sodi med odsesovanja v visokem vakuumu. (1)

Zajemanje dima neposredno na njihovi točki ustvarjanja se sicer pogosto doseže z odsesovalnimi rokami, vendar te roke pogosto zahtevajo premeščanje. To je lahko težava, če varilec dela z dolgimi in velikimi kosi, ker taka premestitev lahko prekine delo in ima lahko tudi omejeno območje izvlečenja zaradi dolžine roke.

Zato je rešitev za neprekinjeno varjenje žic ravno uporaba metode odsesovanja dima na gorilniku.

Prvič so metodo uvedli v osemdesetih letih prejšnjega stoletja, ko so bili gorilniki z integriranim odsesovanjem še nerodni in moteči za uporabnika. Danes razvijalci izdelkov ponujajo lažje in bolj ergonomske gorilnike, zato jih uporabniki bolj sprejmejo. Sodobni gorilniki za varjenje tako ponujajo zelo visoke stopnje zajemanja z relativno nizkim zračnim pretokom. To pomeni minimalne motnje zaščitnih plinov, ki ne škodujejo celovitosti zvara.

fume-eliminator
Še eden od načinov odsesovanja.

Tehnologija, ki stoji za metodo odsesovanja na gorilniku

Varilni gorilniki z integriranim odsesovanjem dima zajemajo hlape neposredno pri viru, nad varilnim bazenom. Odsesovanje poteka preko odprtin v šobi na vrhu gorilnika, hlapi pa se skozi cevi odvajajo v zbiralnik. Za pravilno odvajanje in obdelavo hlapov mora biti gorilnik priključen na sistem z visokim vakuumom. Odsesovalna naprava, ki je lahko prenosna ali stacionarna (npr. kompaktni stacionarni sistemi, centralni sesalni sistem ali mobilni sistem) – dovaja dim v vakuum, zbira in filtrira hlape ter vrača čist zrak v delavnico.

Prednosti odsesovanje na gorilniku z visoko vakuumskimi sistemi

Odsesovanje varilnega dima poteka vedno pri viru dima in v vseh položajih varjenja, pri čemer ni treba premikati pokrova odsesovalne roke. Posledično rezultira tudi v izboljšan čas obloka in večjo produktivnost. Nizke stopnje odsesovanja vakuuma pomenijo nizke stroške energije za delovanje sistema. Novo razviti gorilniki z integriranim odsesovanjem so lahki, komplaktni in lahko vodljivi.

Zajemanje delcev varilnega dima pri viru ima več prednosti:

  • Sistemi za nadzor dima z manjšimi zajemnimi mesti uporabljajo manjše ventilatorje, kar ima za posledico nižje finančne stroške. Manjše gibanje količine zraka pomeni tudi nižje stroške ogrevanja in klimatizacije.
  • Tovrstvo odsesovanje lahko za varilce in drugo osebje v tovarni / delavnici odpravi izpostavljenost varilnim dimom, s čimer zagotovi varnejše in bolj zdravo delovno mesto.
  • Poleg dima lahko odstranite tudi količino prahu, ki se naseli na površine in znotraj strojev. Olajšala bo industrijske postopke, zahtevala manj čiščenja in vzdrževanja ter podaljšala življenjsko dobo strojev.
naprave-za-visoko-odsesovanje
Različne opcije izbire naprave glede na potrebe odsesovanja.

Kateri sistem za nadzor dima naj izberem?

Odločitev, ali boste izbrali sistem za nadzor dima z nizkim vakuumom ali sistem za nadzor dima z visokim vakuumom, se v bistvu nanaša na dva ključna dejavnika oz. morate odgovoriti na dve bistveni vprašanji:

– kakšen je vaš prostor za namestitev in

– kako izgleda oz. s kakšnim postopkom varjenja se ukvarjate (2)

  • Vprašajte se torej, koliko imate prostora na stropu? Roke za odsesovanje z nizkim vakuumom npr. potrebujejo poleg višine pritrditve še dober meter dodatnega prostora za manevriranje.
  • Koliko delovnega prostora imate? Roke za odsesovanje z nizkim vakuumom so lahko dolge od 1 pa vse do 5 metrov. Upogibanje dolge odvodne cevi lahko recimo omeji njen pretok zraka.
  • Ali se postopek varjenja premika? Če je odgovor pritrdilen, bi bilo odsesovanje dima na gorilniku verjetno najbolj učinkovita izbira.
  • Imate delovni prostor oz. površino, ki je namenjena samo varjenju? Če je odgovor pritrdilen, ali ta prostor že vsebuje več varilnih gorilnikov (ki so npr. opremljeni s sistemi za odvajanje dima na gorilniku)?

Povzetek

Spoznali smo torej, da da imate za odsesovanje dima na voljo več sistemov oz. izdelkov, ki so posledično izjemno koristni in učinkoviti tako za proizvodnjo kot tudi za osebje. Da tako rešitev potrebujete, sploh ni dvoma. Razmisliti morate le o vašem delovnem okolju, vaših potrebah in na podlagi tega izbrati sistem, ki bo optimalno rešil problem za odsesovanje varilnega dima.

VIR (1) Odsesovanje na gorilniku

VIR (2) Vrste odsesovanja varilnega dima

The following two tabs change content below.
Mateja Cvetko

Mateja Cvetko

Družinski terapevt, Pranoterapija, ScalarPrana terapija, 5D energijski terapevt.