Partnerske objave
Zmanjševanje stroškov varjenja – 10 koristnih napotkov za stroškovno optimizacijo
January 28, 2021
0

Številna podjetja si prizadevajo za čim boljšo ceno varilne opreme in potrošnega materiala. Čeprav je to občudovanja vreden cilj, ta podjetja morda spregledajo čisto preprosto rešitev. Ta pravi, da namesto da bi si prizadevali za prihranek na podlagi enkratne nakupne cene aparatov ali opreme, poiščite načine, kako prihraniti pri produktivnosti. Naj torej ne bodo fokus cenejši varilni aparati, ampak naj bo poudarek na samem procesu. Zmanjševanje stroškov varjenja pomeni, da se prihranki pri produktivnosti, ki se dejansko izvajajo, iz leta v leto povečujejo. Prihranki pri produktivnosti bodo podjetju omogočili, da varčuje tudi takrat, ko se podražijo oprema, potrošni material ali dodatki za varjenje.

varilno-delovno-mesto

V nadaljevanju prispevka bomo navedli konkretne izboljšave, ki vplivajo na zmanjšanje stroškov varjenja

Ocena prihrankov

Če pogledate tipičen poslovni model podjetja, boste opazili, da je le 20 odstotkov stroškov varjenja povezanih z materiali (varilni aparati, varilna maska, dodatni material), medtem ko večino stroškov – več kot 80 odstotkov – pripišemo delu in organizaciji. Če torej podjetje prihrani 10 odstotkov pri materialnih stroških varjenja, podjetje prihrani le dva odstotka celotnih stroškov varjenja. Če pa lahko podjetje prihrani 10 odstotkov pri stroških, povezanih z delovno silo in organizacijskimi stroški, bo doseglo osemodstotni prihranek pri skupnih stroških varjenja v poslovnem modelu. Omenjeni podatki veljajo za ročno ali polavtomatsko varjenje pri nanašanju blagega jekla.

Spodaj je opisanih 10 korakov, ki jih lahko podjetja sprejmejo za zmanjšanje stroškov varjenja in tako prihranijo pri produktivnosti pri stroških poslovanja. To je nekaj najpogostejših postavk, ki jih npr. Lincoln Electric (1) preučuje pri reviziji podjetja.

zmanjševanje-stroskov-varjenja
Prikaz stroškov, ki nastanejo pri varjenju (VIR 2).

1. Potek dostave potrošnega materiala in dodatne opreme do varilnih mest

V mnogih delavnicah se mora delavec ali nadzorni odpraviti v orodjarno ali na oskrbovalni prostor po novo kontaktno konico, žično tuljavo ali drug varilni pripomoček. Na tak način zaposleni izgubi ogromno dragocenega časa in upočasni splošno produktivnost. Kako optimizirati ta proces?

  • Da bi izboljšali operativno učinkovitost in zmanjšali zapravljeni čas, bi morala podjetja skladiščiti vsaj določeno zalogo vseh potrebnih dodatkov v bližini varilnega mesta – sem npr. sodi zaščitni plin, pretok in primerna varilna žica.
  • Drug koristen nasvet za povečanje produktivnosti je, da preklopite na večje kolute z žicami ali večja pakiranja materialov. Takšen preprost preklop pomeni manj porabljenega časa, ki se sešteva v tednih, mesecih in letih.
  • Delavnice bi morale biti pozorne tudi na odpadke zaščitnega plina. Preprosta naprava, imenovana prenapetostna turbina, je lahko nameščena na koncu pištole in tako digitalno odčita prenapetost in pretok plina. Če je stopnja prenapetosti visoka, lahko naložba v zaščito pred prenapetostjo zmanjša pritisk in odpravi prenapetosti plina in odpadke.
  • Tudi puščanje plina v sistemu za dobavo plina tudi lahko povzroči potencialno izgubo denarja. Z analizo količine potrošenega potrošnega materiala vsako leto in nato preučitvijo celotnega kupljenega plina lahko podjetje ugotovi, ali gre za znatno izgubo. Proizvajalci in distributerji varjenja bi morali biti sposobni zagotoviti povprečne podatke o izkoristku, da se lahko zazna izguba. Če obstaja sum na izgubo, je eden najlažjih načinov preverjanja puščanja izklop sistema za dovajanje plina čez vikend. Preverite nivo v petek zvečer in nato še v ponedeljek zjutraj, da ugotovite, ali je plin v načinu izklopa puščal.
organizacija-materiala-na-delovnem-mestu
Pomembna je pravilna organizacija potrošnega materiala.

2. Analizirajte, ali je ravnanje z materialom učinkovito

Dostava delov na varilno mesto na organiziran in logičen način je tudi način za stroškovno ugodnejše varjenje. Na primer, eno od podjetij je proizvajalo bobne za mešanje betona. V postopku izdelave je podjetje najprej izdelalo 10 prvih sestavnih delov, nato je izdelalo 10 drugih sestavnih delov za boben itd. Ko so bili vsi sestavni deli izdelani, so jih položili na tla delavnice. Ko je prišel čas za varjenje, je moral operater iskati potrebne kose in jih razvrstiti. Ko je zunanji strokovnjak za varjenje poudaril, koliko časa je bilo zapravljenega v tem postopku, je podjetje začelo kose za en boben postavljati skupaj. Na ta način so bili kosi, potrebni za varjenje enega bobna, shranjeni skupaj in jih je bilo mogoče enostavno premakniti na varilno območje.

Čeprav lahko dobava delov v serijah stane več, lahko prihranite več časa kot pa organiziranje in iskanje delov, da sploh lahko pričnete variti.

3. Natančno upoštevajte širino zvara

Ena od pogostih napak, ki jo počnejo v skoraj vseh delavnicah, je prevelik zvar. To pomeni, da če načrt zahteva 0,6 cm širine zvara, bo večina delavnic naredila 0,8 cm širok zvar. Razlogi? Ali nimajo merilnika utora in niso povsem prepričani v velikost zvara, ki ga proizvajajo, ali vstavijo nekaj dodatka, da se “pokrijejo” in poskrbijo, da je na mestu dovolj zvara.

Toda nepotrebne širine zvarov vodijo do ogromnih potrošnih odpadkov. Podjetje ne samo, da plačuje za dodaten, zapravljen potrošni material. Pri takem zvaru je namreč večja verjetnost, da se bo zaradi dodane toplote popačil ali upognil. Priporočljivo je, da se vsakemu varilcu dodeli merilnik utorov za natančno izdelavo določenega zvara – in nič več. Da bi preprečili preširok zvar pa lahko v končni fazi tudi spremenimo debelino žice.

presiroki-zvari
Posledice preširokega zvara (VIR 3)

4. Izboljšajte trenutne postopke in postopke varjenja

Poiščite načine za povečanje učinkovitosti varilnega postopka. To vključuje preučevanje stvari, kot so premer varilne žice, hitrost podajanja žice, napetost, vrsta plina, način prenosa itd. Če na primer delavnica trenutno vari s postopkom kratkega loka in mešanico zaščitnega plina 75/25, je morda bolj učinkovit preklop na drug način prenosa s plinom in s pršenjem. Lahko pa je sprememba postopka upravičena tudi glede na stanje dela. Vaš dobavitelj varjenja mora biti na tekočem z najnovejšo tehnologijo in vam biti sposoben svetovati glede novih postopkov, strojev in potrošnega materiala, ki lahko vplivajo na zmanjševanje stroškov varjenja.

5. Optimizirajte pripravo zglobov

V nekaterih primerih je morda bolje, da dvostranski poševni zglob pripravite na varjenje, namesto da ga enojno upognete. Priporočljivo je, da podvojite kateri koli material, ki ima debelino več kot 2 cm. Že ta preprosta sprememba postopka lahko prihrani precej pri varjenju kovin.

Odstranite odvečne zvare.

6. Zmanjševanje stroškov varjenja z odstranitvijo morebitnih odvečnih zvarov

Poiščite načine za spreminjanje zasnove izdelkov, da odstranite nepotrebne zvare. Na primer, eno od podjetij, ki je izdelovalo škatle, je prvotno oblikovalo varjene dvižne ročaje na obeh straneh škatle. S preprosto spremembo zasnove škatle, da je izrezal dvižne reže, je podjetje odpravilo potrebo po varjenju ročajev in s tem prihranilo čas in denar. V drugem primeru je bil dizajn namesto dela z odprtim vogalom spremenjen tako, da je ustrezal zaprtemu vogalu, kar je pomenilo 1/3 manj kovine, potrebne za zapolnitev vogala. Majhna sprememba, velik vpliv na zmanjševanje stroškov varjenja

7. Poiščite predmete, ki jih je mogoče variti in ne vliti

Razpravljali smo že o načinih za odpravo zvarov za ustvarjanje učinkovitosti, kaj pa dodajanje zvarov? V nekaterih primerih je morda stroškovno bolj učinkovito variti kovinske koščke na del, namesto da bi celotno komponento vlili v drago zlitino ali kovino. Na primer, podjetje, ki je prvotno uporabljalo del, ulit iz zlitine z visoko vsebnostjo niklja, je ugotovilo, da je 50 odstotkov dela lahko sestavljeno iz običajnega konstrukcijskega jekla. To omogoča prihranek pri materialu in s tem prihranek pri skupnih stroških. Podjetje je lahko nadalje preoblikovalo te del, tako da je bilo bolj učinkovit.

8. Poiščite načine, kako odpraviti drago vodenje evidence

Številna podjetja se povsem “zataknejo” v papirologijo, potrebno za vodenje podjetja. Toda z današnjim najnovejšim tehnološkim napredkom obstajajo predmeti, ki so nam lahko v veliko pomoč. Na primer, Lincoln Electric ponuja programsko opremo ArcWorks, ki lahko dokumentira postopke, ustvarja risbe, do katerih lahko dostopajo vsi v delavnici, spremlja kvalifikacije varilnega operaterja in številne druge stvari. Programska oprema, kot je ta, je lahko prilagojena potrebam posameznega podjetja in zagotavlja zmanjševanje stroškov varjenja ter odpravlja tudi napake.

dokumentacija
Optimizirajte birokracijo.

9. Uporaba robotike ali trde avtomatizacije pri operaciji

Današnji tehnološki napredek ponuja veliko možnosti. Robotiko je mogoče upravičiti, če je količina delov, ki jih podjetje proizvaja, tako velika, da lahko nadomesti denar, porabljen za robota. O robotiki lahko razmislimo tudi, če obstaja več različnih delov, ki so si po naravi dovolj podobni, da jih lahko obravnava isti robot.

Podjetje mora ugotoviti, ali se lahko avtomatizacija uporabi za povečanje učinkovitosti ali kakovosti. Eno podjetje je med varjenjem šiva vgradilo pritrdilne elemente in objemke, da zadrži rezervoar. V drugem primeru se je avtomobilski proizvajalec odločil, da je avtomatizacija potrebna zaradi količine delov in zapletenih kotov ter položajev varjenja.

robotsko-varjenje

10. Preučite varnostna vprašanja

Čeprav to morda ne bo takoj vplivalo na zmanjševanje stroškov varjenja, bo delovanje z ustreznimi varnostnimi tehnikami dolgoročno prihranilo denar, saj bo zmanjšalo število nesreč zaposlenih. Varnostni predmeti, ki jih je treba upoštevati, lahko vključujejo:

  • verige za plinske jeklenke, da ne morejo pasti;
  • namestitev odvodnikov bliskavic, da se prepreči povratni udarec pri rezanju oksi goriva ali
  • označevanju cevovodov, da se preprečijo nezgode.

Zaključek

Poiščite torej načine za zmanjševanje stroškov varjenja, povečanje učinkovitosti in izboljšanje produktivnosti. To so prihranki, ki se bodo dolgoročno gledano vedno dobesedno izplačali.

VIR (1) Lincoln Electric

VIR (2) Canadian Metalworking

VIR (3) Welding Answers

The following two tabs change content below.
Mateja Cvetko

Mateja Cvetko

Družinski terapevt, Pranoterapija, ScalarPrana terapija, 5D energijski terapevt.