Uncategorized
Kako zastaviti SEO strategijo spletne strani?
January 23, 2020
0

Spodaj je za vse tiste, ki vas zanima optimizacija spletnih strani, razloženo zakaj je za učinkovito spletno optimizacijo, potrebna kakovostna in predvsem natančna SEO strategija, v nadaljevanju pa so predstavljeni koraki sestavljanja SEO strategije, od prvega do zadnjega, na podlagi primerov spletnih strani, kjer SEO optimizacijo redno izvajajo ravno na podlagi prej pripravljenih SEO strategij.

Celovit primer SEO strategije (čez 5000 besed), najdete na povezavi.

Uporaben video na temo učinkovitih SEO strategij:

Zakaj je pomembna SEO strategija?

Izdelana SEO strategija je načrt aktivnosti na spletu, ki jih moramo redno izvajati zato, da izboljšamo uvrščenost naše spletne strani v iskalniku Google, ker pa je korake potrebno izvajati redno, pa se brez predhodno izdelane SEO strategije, lahko zelo hitro zgodi, da izvajamo korake, ki ne prinašajo rezultatov, s tem pa zapravljamo dragocen čas. Izdelana SEO strategija je, zraven optimizacije potrebnega časa za njeno izvajanje, pomembna tudi zaradi stroškov, ki nastanejo s SEO optimizacijo, če ta ne prinaša rezultatov, hkrati pa dobra SEO strategija odgovori tudi na to kdaj lahko pričakujemo prve rezultate optimizacije spletnih strani.

Kateri je prvi korak SEO strategije?

Prvi korak kakovostne SEO strategije je sestavljen iz več točk:

 • pregled obstoječega SEO stanja spletne strani
 • analiza ključnih besed ter
 • določitev SEO prioritet za SEO kampanje

Pregled obstoječega stanja SEO spletne strani

Na primeru pohištvene spletne trgovine Pohištvo123.si poglejmo kako zgleda pregled obstoječega stanja spletne strani iz vidika SEO ustreznosti spletne vsebine. Spletno podstran, npr. počivalniki za dnevne sobe, trgovine Pohištvo123.si, pregledamo ali ustreza naslednjim SEO pravilom:

 • naslov spletne strani mora vsebovati ključno besedo (počivalniki)
 • meta opis spletne strani mora vsebovati ključno besedo in njene sopomenke (počivalniki, udobni, komfortni počivalniki, gugalniki, počivalnik s podnožnikom,…)
 • url naslov spletne podstrani mora vključevati ključno besedo počivalniki (brez šumnikov)
 • ključna beseda počivalniki mora biti na podstrani omenjena najmanj v razmerju 1 do 2% glede na količino vsega teksta
 • opis kategorije počivalnikov mora biti dolg najmanj 250 besed
 • kategorija počivalnikov mora vsebovati čimveč produkotv, počivalnikov samih, hkrati pa mora biti možnosti hitrega filtriranja in pregleda počivalnikov, po različnih filtrih, čimveč (počivalniki po ceni, po modelu, barvi, funkcionalnostih,…)
 • ključna beseda počivalniki mora biti enakomerno razpršena po podstrani
 • zaloga in ponudba počivalnikov se bi morala vsake toliko časa, dopolniti/spremeniti (sveža vsebina)
 • za uspešno prodajo počivalnikov, pa seveda ne moremo mimo tega, da mora biti cena počivalnbikov tudi ustrezna, glede na konkurenco

Pomen analize ključnih besed za SEO strategijo

Iz zgornje SEO analize spletne strani, je očitno, da so za vsako SEO strategija, v nadaljevanju, zelo pomembne ključne besede. Ključne besede se delijo na generične in t.i. long tail ključne besede, to pa pomeni, da je analiza ključnih besed za SEO optimizacijo, izdelana tako, da analizira vse ključne besede, jih razdeli na generične in long tail, hkrati pa tudi segmentira na bolj ali manj profitabilne ključne besede, na nakupne in informativne besede, na besede z znanim iskalnim volumnom ter na besede glede na njihovo težavnost uvrstitve spletne strani v Googlu (t.i. seo difficulty).

Spodaj si poglejte nekatere primere analiz ključnih besed za potrebe SEO optimizacije:

SEO analiza ključnih besed za spletne strani, ki nastopajo v panogi npr. organiziranja porok in poročnega slavja

seo analiza ključnih besed poroka

Spletne strani, ki se kakorkoli ukvarjajo s poroko (npr. organizacijo porok, dekoriranjem poročnega ambienta, prodajo nakita, zlata, srebra, daril za poroko, organiziranjem poročnega slavja, prodajo poročnih oblek, itd…) bi po zgornji sliki, SEO analizo ključnih besed lahko zastavile z analiziranjem posameznih tematik za poroko, za vsako poročno tematiko pa bi poiskali dodatne t.i. long tail ključne besede.

Iz zgornje slike vidite, da so najdene ključne besede razvrščene po tematikah, vsaki besedi je identificiran iskalni volumen ter t.i. SEO težavnost, da se spletna stran, povezana s poroko, zna lažje odločiti s katerimi ključnimi besedami bo štartala svoje SEO kampanje.

Tovrstna analiza ključnih besed je v okviru SEO strategije pripravljena, za poročne spletne strani, kot so npr. slovenski specialisti za organizacijo porok Sanjski-sopek, podobna analiza ključnih besed pa bi bila uporabna tudi za trgovine, ki prodajajo darila (tudi za poroko), kakor tudi za velike in priznane blagovne znamke, ki ponujajo zlato, srebro, nakit (npr. Zlatarna Celje).

Seo analiza ključnih besed, ki nastopajo v panogi organiziranja team building dogodkov

Panoga team buildingov je na spletu zanimiva predvsem zato, ker je v porastu, saj je med podjetji, vedno več takšnih, ki prepoznava dodano vrednost najrazličnejših team building programov.

Izsek celovite, tematske analize ključnih besed v panogi organizacije team building programov, za potrebe optimizacije spletnih strani, lahko vidite na spodnji sliki:

analiza ključnioh besed team building

SEO ustrezne ključne besede so razvrščene ne samo glede na višino iskalnega volumna posameznih besed, temveč tudi po tematiki ključnih besed ter tudi po SEO težavnosti posameznih ključnih besed.

Analiza ključnih besed za team building spletne strani, je primerna za vse spletne strani, ki se ukvarjajo s team building programi, npr. team building agencijami in tudi drugimi, recimo gostinskimi obrati in posestvi, ki nudijo kapacitete za izvedbo team buildinga (npr. posestvo Trnulja).

Kateri so naslednji koraki SEO strategije?

Dobra in kakovostna SEO strategija se seveda “ne ustavi” pri analizi ključnih besed, ampak mora po opravljeni analizi besed, odgovoriti vsaj še na naslednja vprašanja:

 • koliko (SEO izobraženega) kadra imamo na voljo za izvajanje SEO kampanj
 • koliko časa imamo na voljo za spletno optimizacijo
 • kako smo “priklopljeni” na dotok novih SEO znanj (saj se optimizacija spletnih strani, kot panoga, zelo hitro razvija)
 • kakšni so SEO cilji
 • kako bomo spremljali SEO cilje in rezultate (s plačljivimi ali neplačljivimi orodji)

Primer implementacije korakov SEO strategije po analizi ključnih besed (za spletne trgovine)

Spodaj sta predstavljena primera dveh speltnih trgovin na katerih je prikazana implementacija naslednjih korakov SEO strategije:

Primer SEO strategije korakov spletne optimizacije trgovine Topizbira.si

Spletna trgovina z ovitki za telefone, pametnimi urami in zapestnicami ter številnimi drugimi sodobnimi gadgeti npr., topizbira.si, korake začrtane SEO strategije, spremlja z najrazličnejšimi orodji in evidencami.

Eden izmed najpomembnejših korakov pri spletni optimizaciji je spremljanje organskih uvrstitev speltne strani za vse izbrane, targetirane ključne besede, to so t.i. serp cilji.

Spodnja slika prikazuje kako so evidentirani nekateri izmed SEO ciljev, kar v preprosti razpredelnici:

seo cilji

Ključne besede so sicer zamegljene, a iz evidence lahko vidite, da trgovina topizbira cilja na več trgov (Slovenija, Hrvaška, Češka, Madžarska,..), hkrati iz evidence vidite, da so ključne besede razdeljene na aktualno dvigovane besede, besede v monitoringu (ker so SEO cilji z njimi doseženi) ter potencialne SEO besede za prihodnost.

Evidenca SERP ciljev je delana enkrat mesečno za glavn ebesede in sproti za aktualne ključne besede.

Primer SEO strategije korakov spletne optimizacije trgovine Kreal

Trgovina Kreal evidentira svoje SEO korake, samo v trgovinskem delu spletne strani, ampak tudi v delu kjer podjetje Kreal ponuja storitve (inženiring, industrijsko oblikovanje, itd…)

Evidenca SEO korakov je zato razdeljena na ključne besede, povezane s ponujanjem storitev ter evidenco ključnih besed, povezanih s trgovino, SEO cilji pa se, podobno kot v zgornjem primeru, spremljajo na sprotni in mesečni ravni:

seo koraki

Povzetek

Učinkovitost SEO strategije je v prvi vrsti odvisna od natančnega definiranja namena spletne strani. SEO strategijo za spletno trgovino bomo zasnovali drugače, kot SEO strategijo za pristajalne strani in lead generation spletne strani (kjer je namen strani pridobivati povpraševanja). Drugačna bo SEO strategija za spletne strani, ki se monetizirajo skozi klike na oglase na njih (npr. adsense spletne strani). Primer znane slovenske Adsense strani, ki se monetizira s pomočjo Google Adsense oglasov in na kateri je izvajana optimizacija spletne strani, je npr. Vgradne omare Mizarstvo.si.

Ko imamo jasno določen namen spletne strani (spletne strani lahko imajo več monetizacijskih namenov), naredimo analizo ključnih besed. Na podlagi analize besed določimo SEO prioritete in začnemo z delom. Seveda pa ob vsem ne pozabimo na to, da učinkovita SEO strategija upošteva tudi evidentiranje SEO aktivnosti ter merjenje rezultatov SEO kampanj.

Dodatni viri:

Primeri marketinških SEO strategij – SeoPraktik.si
Optimizacija spletne trgovine – SeoPraktik.si
Cenik spletne optimizacije

 

The following two tabs change content below.
Mateja Cvetko

Mateja Cvetko

Družinski terapevt, Pranoterapija, ScalarPrana terapija, 5D energijski terapevt.
Mateja Cvetko

Latest posts by Mateja Cvetko (see all)