Partnerske objave
Varjenje in trajnost: kako združimo oboje?
August 16, 2022
0

Trajnostno ravnanje in zavestni pristop k uporabi virov in energije postajata v proizvodnem sektorju čedalje pomembnejša – ne le glede na nove energetske zakone in direktive o okoljskem dizajnu, temveč tudi glede na stroškovno učinkovitost in okoljski odtis podjetij. Glede na to, da je varilna tehnologija osrednja sestavina številnih proizvodnih procesov, opažamo, da se ta trend uveljavlja tudi pri nas. Toda katere dejavnike moramo upoštevati? Katera so pomembna merila, ko gre za izbiro čim bolj trajnostnih varilnih aparatov? In kaj naredi varilne postopke na splošno bolj trajnostne? Varjenje in trajnost – kako jo doseči?

Preverimo v prispevku.

Trajnostni varilni aparati in njihove lastnosti

Vzdržljivost

Naj gre za avtomobile, mobilne telefone ali celo varilne sisteme, proizvodnja česar koli porablja naravne vire in to vključuje surovine, kot so jeklo, surovi naftni proizvodi, plastika in energija. Zato je daljša kot je življenjska doba, manj pogosto je treba izdelek zamenjati – in bolj je trajnosten. Da bi preizkusil zanesljivost in robustnost varilnih aparatov tudi v težkih pogojih, kakovostni proizvajalci izvajajo številne teste vzdržljivosti. Eden takih je Lincoln Electric, ki je sinonim za pojem trajnostni varilni aparati, ki daleč presegajo zakonsko zahtevane mejne vrednosti.

trajnostni varilni aparati

Popravljivost

Z idejo o dolgi življenjski dobi je tesno povezana popravljivost. Standarde za to lahko najdete v Direktivi o okoljsko primerni zasnovi za zahteve okolju prijaznega varilnega sistema. Veliko jih že sledi tem načelom. Praktično vse take naprave je mogoče odpreti in popraviti s komercialno dostopnimi orodji. Obstajajo tudi servisni koncepti, ki omogočaj brezhibno menjavo posameznih komponent.

Možnost recikliranja

Recikliranje vstopi v enačbo takoj, ko se varilni aparat začne razvijati. Pri izbiri materialov je pomembno upoštevati njihovo naknadno odlaganje. Reciklirani materiali se uporabljajo v proizvodnji, kadarkoli to kakovost dopušča. Vendar pa velja splošno pravilo, da je prej popravilo namesto recikliranja.

Večnamenskost

Večprocesni varilni aparati so izjemno ekonomični. En aparat lahko pokrije vse varilne postopke od TIG in MMA vse do MIG/MAG, s čimer se odpravi potreba po več posameznih varilnih aparatih. Uporaba večprocesnih varilnih aparatov prihrani vire. Ko pa gre za večprocesne modele, je pomembno zagotoviti, da so vsi varilni postopki na voljo brez omejitev in po enakem visokem standardu.

Kaj naredi varilne procese trajnostne?

Uporaba varilnega aparata z dolgo življenjsko dobo, ki ga je mogoče popraviti in reciklirati, predstavlja pomemben prispevek k trajnosti. Vendar to ni dovolj. V bistvu gre pri varjenju za rezultate. Realni cilj je doseči čim bolj popoln zvar z uporabo minimalne energije in materialov ter čim hitreje. Obločno varjenje ima – kot vsak industrijski proces – ekološki odtis, ki ga je treba čim bolj zmanjšati.

varjenje in trajnost
VIR 1

Inverterska tehnologija: zmanjšajte porabo energije

Integracija inverterske tehnologije na osnovi tranzistorjev v varilne aparate uporablja vedno več proizvajalcev. Kar je naredilo to tako revolucionarno, je dejstvo, da je za spajanje potrebna do ene tretjine manj energije in približno 80 % manj materialov, saj so te naprave bolj kompaktne in lažje. So tudi bolj mobilne, kar olajša uporabo na različnih mestih.

Hitrost procesa je pomembna

Pri odličnih proizvajalcih so varilni aparati razviti z namenom doseganja visokokakovostnih rezultatov varjenja v najhitrejšem možnem času. To prihrani čas, denar in surovine. Več kot je mogoče opraviti z enim samim varilnim aparatom, manj novejših sistemov bo moralo podjetje kupiti. To lahko omogoči opustitev celotnih proizvodnih celic.

Upravljanje digitalnih podatkov za varjenje in trajnost

Več ko veste o določenem varilnem postopku, bolj učinkovit in trajnosten ga lahko naredite – zlasti v smislu produktivnosti, porabe materiala in trajanja postopka. Digitalna dokumentacija in analiza varilnih podatkov pomaga optimizirati varilne sisteme glede na delovanje, ki varčuje z viri.

VIR (1) Springer Link

The following two tabs change content below.

Mateja Cvetko

Družinski terapevt, Pranoterapija, ScalarPrana terapija, 5D energijski terapevt.

Latest posts by Mateja Cvetko (see all)