Partnerske objave
5 najbolj pogostih napak pri varjenju in kako jih preprečiti
August 10, 2022
0

Varjenje v vseh oblikah zahteva natančnost in potrpežljivost. Tudi če imate v delavnici najbolj kakovostne varilne aparate (take, kot jih npr. ponuja SQS), se lahko pojavijo določene težave pri samem delu. V prispevku vam pomagamo odpraviti morebitne težave z zvari, zapišemo, zakaj do teh napak pride in kaj lahko storite, da jih popravite in/ali preprečite. Poglejmo torej najbolj pogoste napake pri varjenju.

sqs varilni aparati

1. Obraba elektrod

Zaradi uporabe lahko sčasoma pride do deformacije konic elektrod, če pa do obrabe pride nenavadno hitro, obstaja več možnih dejavnikov, ki bi lahko vplivali na stopnjo razgradnje.

 • Visok zvarni tok – če je tok previsok za kombinacijo osnovne kovine in elektrode, lahko pričakujemo iztiskanje, povečano površinsko vdolbino in obrabo elektrode. V tem primeru uporabite analizator toka, da ustrezno prilagodite.
 • Umazani materiali – morebitna onesnaženja na površini ali prevlekah lahko povzročijo nedoslednosti in povečajo obrabo elektrod. Skrbno čiščenje delovnih površin in navadnih kovin bi moralo zmanjšati kontaminacijo.
 • Nezadostno hlajenje – neustrezen pretok ali zamašeni vodi lahko preprečijo, da bi hladilno sredstvo doseglo notranjo površino obraza elektrode. Če elektroda ni ustrezno ohlajena, se bo njena življenjska doba zagotovo skrajšala.

2. Kakovost zvara

Pregled spojev glede števila in kakovosti zvarov lahko razkrije nestabilno ali nezadovoljivo kakovost zvarov. Manjkajoči zvari in nizka kakovost zvarov lahko privedejo do nestabilnih vezi in okvare sestavljenih komponent, zato je pomembno, da pregledate in preizkusite komponente, potem ko so bile zvarjene. To se lahko izvede s kombinacijo vizualnih in, če je določeno, destruktivnih testov. Veliko različnih dejavnikov lahko povzroči težave s kakovostjo zvara:

 • Nizek varilni tok – če ni dosežena zadostna temperatura, se kovini morda ne bosta zlili in zvar lahko odpove.
 • Slaba električna povezava – ohlapni kabli ali povezave, onesnaževalci ali oksidacija lahko ovirajo pretok toka, kar povzroči okvaro zvara.
 • Okvara opreme – če trenutna analiza ne pokaže težav, je treba začeti s pregledom mehanskega sistema. Elektroda se morda sploh ni dotaknila osnovne kovine ali pa jeklenka ali servo ne delujeta pravilno.

3. Prevelika vdolbina

Vdolbina, ki presega specifikacije zvara, kaže na neustrezne pogoje varjenja in jo je treba odpraviti. Potencialni vzroki, ki jih je treba preveriti, da bi zmanjšali zamik, so:

 • Čelne strani elektrod morajo biti vzporedne – če elektrode niso poravnane vzporedno z obdelovancem, lahko pride do številnih težav, ena izmed njih je prekomerna vdolbina.
 • Slabo prileganje delov – če se kovine, ki jih varite, ne združijo in ne prilegajo skupaj, lahko sila povzroči popačenje osnovnih kovin. Ta neporavnanost lahko omogoči vdolbino mesta zvara.
 • Predolg čas varjenja – če tok teče skozi kovino predolgo, lahko povzroči zvijanje osnovnih kovin, tudi če temperature ostanejo v optimalnem območju.
napake pri varjenju
Najbolj pogoste napake pri varjenju (VIR 1)

4. Kontaminacija z oksidi

Kopičenje oksida v območju zvara lahko povzroči nedoslednosti, saj preprečuje stik na zvarnem spoju. Obstajajo številne težave, ki bi lahko povzročile omenjeno oksidacijo.

 • Nečisti obdelovanci – kontaminacija z delci lahko vpliva na razpršitev oksidov v območju zvara in čelni strani elektrode.
 • Nizka zvarna sila – če je zvarna sila prenizka, morda ne bo potisnila oksidov s poti in ustvarila doslednih vezi med osnovnimi kovinami.
 • Brez pokrivnega plina – če je kopičenje oksida še naprej težava, lahko uporaba pokrivnega plina pomaga odpraviti prisotnost oksidov na mestu zvara.

5. Iztis

Čeprav ga je zlahka zaznati, je iztis lahko posledica različnih dejavnikov in lahko resno vpliva na konsistenco zvarov. Pomembno je prepoznati glavni vzrok in ga hitro odpraviti.

 • Visok varilni tok – če je varilni tok previsok, iztiskanje morda ni edina težava, ki jo imate. Če z njim ne upravljate pravilno, lahko pride do iskrenja, kratkega stika in okvar opreme kot posledica kopičenja izpuščenega materiala na komponentah stroja.
 • Slabo prileganje delov – če osnovne kovine niso poravnane ali se ne stikajo pravilno, lahko sila zvara popači kovine, kar povzroči iztiskanje.
 • Slabo nanešeno tesnilo – napačna uporaba tesnil ali lepil, bodisi z napačno postavitvijo ali prekomernimi količinami, lahko povzroči nepravilno uporabo zvarne sile, kar povzroči iztiskanje in prežganje.

Našteli smo torej najbolj pogoste napake pri varjenju, s katerimi se soočajo proizvajalci in varilci. Proizvajalci imajo na voljo orodja in teste, da omejijo število pojavov težav in njihov vpliv na nadaljnjo proizvodnjo. Za varnost in finančno stabilnost je pomembno, da upoštevamo te standarde.

VIR (1) The Engineers Post

The following two tabs change content below.

Mateja Cvetko

Družinski terapevt, Pranoterapija, ScalarPrana terapija, 5D energijski terapevt.

Latest posts by Mateja Cvetko (see all)