Partnerske objave
Osnove varjenja, ki jih mora poznati vsak, ki začenja z varjenjem
June 8, 2022
0

Varjenje je fascinanten proces, katerega začetki segajo v leto 1904, ko je bila razvita oplaščena elektroda. V današnjem prispevku bomo opisali 4 glavne vrste varjenja, kateri varilni aparati so najbolj primerni in dodatno opremo, ki jo boste potrebovali. Na koncu bomo zagotovili nekaj nekaj koristnih nasvetov, ki jih potrebujete kot osnove varjenja.

kateri varilni aparati

Najenostavneje povedano je varjenje postopek, ki se uporablja za spajanje kovin.

Postopek varjenja vključuje varilni vir energije za ustvarjanje električnega loka za taljenje osnovnega materiala, ki se vari, in katerega koli potrošnega materiala, ki se za določen postopek uporablja. To nato poveže ločene posamezne kovine skupaj.

Najpomembneje pri varjenju je – vedno ostanite varni!

Nikoli ne dovolite nepoučenemu osebju nameščanja, upravljanja ali vzdrževanja opreme. Ne poskušajte namestiti ali upravljati opreme, dokler v celoti ne preberete in razumete navodil za uporabo. Če teh navodil ne razumete v celoti, se za dodatne informacije obrnite na svojega dobavitelja. Pri SQS npr. vam bomo z veseljem svetovali. Pred začetkom kakršne koli namestitve obvezno preberite Varnostne ukrepe.

trgovina sqs svetuje tudi pri nakupu plazma rezalnikov

Vrste varilnih postopkov

Za osnove varjenja je dovolj, da veste, da obstajajo štiri glavne vrste postopkov varjenja. Ti so obločno ročno varjenje z oplaščeno elektrodo (MMA), MIG varjenje GMAW, TIG varjenje in obločno varjenje s stržensko žico. V nadaljevanju si bomo podrobneje ogledali te štiri procese.

1. Obločno ročno varjenje z oplaščeno elektrodo (MMA)

To varjenje je najpreprostejša oblika varjenja. Originali tehnični izraz izhaja iz SMAW – Shield Metal Arc Welding. Ročno onbločno varjenje uporablja vir energije, ki oddaja električni lok s konstantnim tokom. Ta tok teče skozi varilno elektrodo, prevlečeno s fluksom. Prevleka zagotavlja, da območje varjenja ni izpostavljeno zraku, medtem ko se elektroda topi. Ta metoda je relativno poceni in združljiva z večino kovin. MMa se široko uporablja v številnih aplikacijah, kot so gradbišča, delavnice, ladjedelnice, cevovodi, popravila kmetij, hobi projekti in podobno.

2. MIG varjenje

Plinsko kovinsko obločno varjenje, splošno imenovano MIG, je postopek obločnega varjenja, pri katerem se med potrošno mig žico in obdelovancem tvori električni lok, ki segreje te materiale. To povzroči njihovo taljenje in tvori varilno talino, ki se združi. Toplotna cona je prekrita z zaščitnim plinom, ki ščiti varilno talino pred atmosfersko kontaminacijo. MIG je preprost, hiter in široko uporabljen postopek in bi ga priporočali za začetek, če ste novi pri varjenju.

3. TIG varjenje

Plinsko volframovo obločno varjenje, splošno imenovano TIG, je postopek obločnega varjenja, pri katerem se uporablja volframova elektroda za dovajanje električnega toka v varilni bazen. Ta postopek zahteva tudi zaščitni plin, običajno argon, da zaščiti kovino zvara pred atmosfersko kontaminacijo. Postopek TIG zahteva veliko več izkušenj in je lahko tudi precej zahteven za neizkušene. TIG se običajno uporablja za varjenje tankih profilov iz nerjavnega jekla in neželeznih materialov (npr. aluminij, magnezij in bakrove zlitine).

osnove varjenja - osnovni postopki
Glavne karakteristike o4 osnovnih postopkov varjenja (VIR 1)

4. Obločno varjenje s stržensko žico

To varjenje, imenovano tudi varjenje s topljenim jedrom, je polavtomatski ali avtomatski postopek. Zahteva neprekinjeno napajano potrošno, cevasto elektrodo, ki vsebuje tok. Potreben je tudi napajalnik s konstantno napetostjo ali redkeje napajanje s konstantnim tokom, skupaj z zunanjim zaščitnim plinom, ki ščiti kovino zvara pred atmosfersko kontaminacijo. Vse žice s talinim jedrom ne morejo delovati brez plina, zato je priporočljivo, da za varilno žico, ki se uporablja, poglejte v podatkovni list proizvajalca. Pogoste aplikacije za obločno varjenje s stržensko žico so gradbeništvo, težka industrija, zemeljska dela in ladjedelnice.

Varilna oprema

Zdaj, ko ste izbrali svojo najbolj zaželeno tehniko varjenja, si oglejmo opremo, saj jo boste pri varjenju potrebovali. Če ste novi pri varjenju, vam priporočamo dve glavni vrsti varilne opreme – MIG varilni aparat ali MIG/TIG/MMA večprocesni varilni aparat. Zadnji je priročen, ne glede na izbrano osnovno vrsto postopka varjenja. Čeprav so električni varilni aparati za ročno obločno varjenje cenejši, boste potrebovali veliko vaje, da jih boste obvladali. Torej, če šele začenjate ali ne varite redno, bi se morali odločiti za osnoven varilni aparat.

Vsi novi aparati so opremljeni z navodili za uporabo, ki uporabniku ponujajo nekaj varnostnih in mehanskih informacij o napravi. Priročnik vsebuje tudi nekaj preprostih postopkov varjenja za začetnike. Za vse, ki redko varijo ali so šele začeli z varjenjem, je priporočljiva stalna praksa, preden se lotijo ravih varilskih nalog.

Osebna zaščitna oprema

Pri varjenju boste potrebovali varilno masko, ki bo zaščitila oči in obraz pred močno svetlobo, toploto in brizganjem, ki nastane na varilnem loku. Obstajajo različne vrste varilnih mask. Številni proizvajalci ponujajo priročne vodnike, ki vam bodo pomagal izbrati pravo varilno masko. Samozatemnitvena varilna maska bo npr. odlična izbira.

samozatemnitvena varilna maska

Nosite tudi zaščitna oblačila iz trpežnega ognjeodpornega materiala in zaščito za stopala. Če je hrup visok, uporabite odobrene čepke za ušesa ali naušnike.

Druga varilna oprema in materiali za vaš tip varilnih procesov

Ne pozabimo omeniti, da boste potrebovali tudi magnete in sponke, ki pomagajo držati kovine na mestu med delom. Druga uporabna oprema so posebna delovna stojala in mize za varjenje, pa tudi varilne odeje iz steklenih vlaken, ki zagotavljajo, da se iskre ne širijo. Zadnje orodje je jeziček za varjenje, ki je priročen za ustvarjanje ročajev, lukenj, prirobnic in podobnih mehanskih delov z varjenjem na cev ali podoben kovinski predmet. Privarjene jezičke lahko dobite različnih oblik in velikosti.

Toda bistvo varjenja ni samop v orodju in opremi; potrebovali boste tudi nekaj potrošnega materiala. Med dodajne materiale spada polnjena žica in MIG žica, ki je izdelane iz različnih materialov in premerov. Glede na vašo želeno tehniko varjenja boste potrebovali tudi TIG ali plinsko spajkanje, fluks, elektrodne palice in cevi. Vaš najbližji distributer bo imel za prodajo vsa potrebna orodja in materiale.

mig žica

Nasveti za osnove varjenja

Kot vsaka druga prijetna dejavnost je velika verjetnost, da vas bo doseglo navdušenje, ki ga prinaša varjenje. Vendar ne bodite demotivirani, če se vaši prvi zvari ne izidejo tako, kot ste upali! Varjenje je umetnost in zahteva ogromno vaje.

1. Varnost je na prvem mestu

Kot rečeno, varnost je najpomembnejša. Začnite tako, da se naučite pravilno uporabljati orodja. Za vašo varnost v vsaki fazi varjenja upoštevajte ustrezne varnostne ukrepe. Koristne varnostne informacije boste našli v številnih navodilih za uporabo, ki jih najdete ali pri proizvajalcu ali na spletu.

2. Poskrbite za čisto delovno območje

Pomena čistega delovnega prostora ni mogoče preceniti; omogoča prijetno in enostavno delo, hkrati pa poskrbi za odličen in profesionalen videz zvara. Zato pospravite vse predmete, ki bi vas lahko motili, vključno z nečim tako nepomembnim, kot so kapljice olja. Ne dovolite, da bi karkoli vplivalo na videz vašega končnega izdelka.

3. Opravite raziskavo v okviru izbrane vrste varilnega postopka

Če naredite domačo nalogo, preden se lotite kakršnega koli varjenja, vam bo to prihranilo nekaj težav. Poiščite najboljšo tehniko za material, ki ga želite variti, pa tudi prave materiale in orodja. Ne nadaljujte z varjenjem, če nimate ustreznih materialov, orodij in kar je najpomembnejše, spretnosti in izkušenj za varjenje takšnih materialov.

4. Udobno se namestite

Čim bolj udoben položaj igra pomembno vlogo ne le pri varnosti operaterja, ampak lahko prispeva tudi k kakovosti končnega zvara.

5. Navdih črpajte od strokovnjakov za varjenje

Kot novinec v varjenju je pomembno, da ostanete navdušeni in navdihnjeni. Najboljši viri navdiha so profesionalni varilci in hobisti, ki že dolgo delajo. Na internetu boste našli tudi koristne nasvete in trike. Če se vam kdaj kaj zatakne, lahko postavite vprašanja na forumih. Ne pozabite, da je najboljša oblika učenja postavljanje vprašanj. Poskusite čim več eksperimentirati, vendar brez ogrožanja vaše varnosti.

6. Delajte na projektih varjenja, ki vas veselijo

Sreča nas na nek način spodbudi, da naredimo več. Poskusite narediti svoje prve varilne projekte takšne, ki vam prinašajo užitek, srečo in zadovoljstvo. Učite se in še naprej vadite! Prepričani smo, da se boste naučili dovolj in toliko obvladali osnove varjenja, da boste lahko uspešno začeli vašo pot varjenja.

VIR (1) Welding AU

The following two tabs change content below.

Mateja Cvetko

Družinski terapevt, Pranoterapija, ScalarPrana terapija, 5D energijski terapevt.

Latest posts by Mateja Cvetko (see all)