Partnerske objave
MIG varjenje brez plina – 6 dejavnikov, ki jih je treba upoštevati
November 11, 2022
0

Vsakomur, ki se je pred kratkim začel ukvarjati z varjenjem, bo kaj hitro postalo jasno, da obstaja več kot en način varjenja. Dejansko obstaja več različnih vrst varjenja, vključno z MIG, ročno obločnim varjenjem, TIG in spajkanjem – če naštejemo najpogostejše. Poleg tega pa so znotraj teh različnih vrst varjenja tudi različne, kot je MIG varjenje brez plina.

Vsaka od različnih tehnik varjenja ima svoje prednosti in slabosti. Medtem ko je za varjenje različnih kovin in spojev mogoče uporabiti skoraj vsako varilno tehniko in vsak varilni aparat, bo vedno obstajal tisti postopek, ki bo imel prednosti ne glede na to, kar poskušate variti.

SQS varilni aparati

Ena od pomanjkljivosti MIG varjenja je, da varjenje z zaščitnim plinom zelo oteži varjenje na prostem ali v kakršnem koli vetru. Ladjedelnice, ki so blizu vode, se pogosto soočajo z izzivi, ker veter vrtinči zaščitni plin. A če nimate dovolj zaščitnega plina, lahko na koncu pride do pomanjkanja penetracije, poroznosti in ostalih težav.

Na srečo obstaja rešitev in to je MIG varjenje brez plina. V današnjem prispevku si bomo podrobneje ogledali, kako variti brez plina, nekatere različne dejavnike, ki jih morate upoštevati, in še veliko več. Zapisali bomo, ali MIG varjenje zahteva plin, kako poteka MIG varjenje brez plina, varnostna oprema, ki jo potrebujete pri MIG varjenju, kako pripraviti kovino in MIG varilni aparati pred varjenjem. Na koncu bomo odgovorili na najbolj pogosta vprašanja in kako odpraviti težave.

SQS MIG varilni aparati

1. Ali MIG varjenje zahteva plin?

Ena izmed najboljših stvari pri MIG varjenju je, da dosledno ustvari zvar odlične kakovosti in ga je relativno enostavno obvladati. Vendar pa je ena od pomanjkljivosti MIG varjenja ta, da potrebujete zaščitni plin in delo tudi z zaščitnim plinom na prostem ni optimalno. Na srečo obstaja rešitev, to je MIG varjenje s polnjeno žico.

MIG varjenje s polnjeno žico vključuje varjenje s posebno prevlečeno žico, ki je podobna elektrodi pri varjenju z elektrodami. Čeprav lahko varjenje MIG s polnjeno žico odpravi potrebo po zaščitnem plinu, bo tudi omejilo vrsto varilnih del, ki jih lahko opravljate. Za večino hobi varilcev ali domačih varilcev, vas bo MIG varilni aparat s polnjeno žico iz težav in vam omogočil, da boste lahko opravili večino majhnih varilnih del, s katerimi se boste srečali.

varilne-elektrode

 

2. Kako poteka MIG varjenje brez plina?

Če ste varilec začetnik ali hobi varilec, bo začetek brez zaščitnega plina verjetno najbolj stroškovno učinkovit način varjenja. Odpravlja potrebo po najemanju ali nakupu plinskih rezervoarjev in zagotavljanju, da imate vedno pripravljen zaščitni plin.

Ko izberete varilni aparat, se prepričajte, da je sposoben variti brez zaščitnega plina in da hkrati kupite tudi polnjeno MIG varilno žico. Odvisno od vrste MIG varilnega aparata, ki ga kupite, je to lahko majhen kolut ali velik zvitek. Svetujemo, da ocenite, koliko varjenja boste opravili in koliko žice boste pri tem potrebovali.

Polnjena varilna žica MIG je kombinacija ogljika in jekla. Daje vam dodatno vzdržljivost, ki jo boste potrebovali v odsotnosti zaščitnega plina in ob prisotnosti kisika, ki obdaja varjeni spoj.

3. Varnostna oprema pri MIG varjenju

Tako kot vsako varjenje je tudi MIG varjenje brez plina samo po sebi nevarno zaradi nevarnosti vročine in hlapov. Vendar pa obstaja nekaj preprostih varnostnih ukrepov, ki jih lahko upoštevate, preden začnete z varjenjem, in tako zagotovite svojo zaščito.

Ognjevarna oblačila – prva stvar, ki jo morate kupiti, če nameravate opravljati kakršno koli varjenje, so visokokakovostna ognjevarna oblačila. Začeti morate z ognjevarnimi hlačami in srajco. Kot dodatno zaščito lahko oblečete tudi usnjen varilni jopič, predpasnik ali gamaše. Varilne rokavice so prav tako kritična komponenta in bodo pomagale zaščititi vaše roke, ko ravnate z izjemno vročo staljeno kovino.

Varilna maskamaska za varjenje bo zaščitila vaš obraz in oči pred varilnimi žarki, ko sprožite oblok. Pri izbiri varilne maske imate na voljo več različnih možnosti, vključno z ročnimi in avtomatskimi maskami. Vendar obe vrsti delujeta na podoben način in navsezadnje bo odvisno od vašega proračuna in količine varjenja, ki ga nameravate opraviti, kakšno vrsto varilne maske boste izbrali.

varilna maska

Zaščita za oči – čeprav varite z varilno masko, vedno nosite vrhunsko zaščito za oči. Žarki pri varjenju lahko povzročijo “varilni blisk”, kjer opečete tanko zunanjo plast kože. Zaščitna očala vas lahko tudi zaščitijo pred iskrami in drugimi odpadki, ko varite, režete ali brusite katero koli vrsto kovine.

Zaščita dihal – kadarkoli varite, nastajajo nevarni plini, ki bi lahko resno škodovali vašemu zdravju. Zato je vedno priporočljivo varjenje v dobro prezračevanem prostoru z zaščito dihal. Če nimate dihalne zaščite, vedno zagotovite, da varite v dobro prezračenem prostoru, po možnosti z nekakšnim sistemom za odvajanje ali odsesovanje.

4. Priprava kovine pred varjenjem

Čeprav bo z varjenjem MIG s polnjeno žico mogoče variti umazano, zarjavelo in onesnaženo kovino, končna kakovost zvara nikoli ne bo popolna, razen če naredite nekaj korakov za pripravo kovine. Na žalost je skoraj nemogoče dobiti kovino, ki ne bo zahtevala vsaj nekaj priprav, preden jo začnete variti.

Na voljo imate več možnosti za čiščenje mehkega jekla pred varjenjem, odvisno od tega, kako slaba je kakovost mehkega jekla:

Žična krtača – če varite mehko jeklo, ki je novo ali relativno sveže iz obrata, boste potrebovali le lahko žično krtačo, da odstranite zunanjo lusko mehkega jekla. Območje, ki ga varite, ne smete čistiti z žično krtačo, saj bo to spremenilo videz jekla.

Rahlo brušenje – če je mehko jeklo nekaj časa ležalo ali je bilo uporabljeno in ima le površinske kontaminante, potem bi moralo biti rahlo brušenje z brusilnikom primerno za odstranitev morebitnih površinskih oblog. Pobrusite območje, ki ga varite, saj bo to spremenilo videz jekla.

Brušenje – v nekaterih primerih boste morda morali variti mehko jeklo, ki je zelo zarjavelo ali korodirano, ker je bilo v uporabi več let ali je bilo izpostavljeno vremenskim vplivom. Z brusilnikom boste morali odstraniti čim več rje, ne da bi preveč poškodovali obdelovanec. Ni vam treba odstraniti vse rje, vendar je treba odstraniti vso grobo ali luskasto rjo.

5. Priprava vašega MIG varilnega aparata

Pred uporabo MIG varilnega aparata natančno preberite navodila za uporabo in se prepričajte, da je vaš varilni aparat pravilno nastavljen.

  1. Amperaža – prva stvar, ki jo boste morali narediti, je, da izberete amperažo in hitrost žice. Začetek pri 180 amperih bo čisto ustrezen. Vendar pa je pridobitev nekaj odpadnega materiala ali celo rezervnega materiala iz vašega projekta in izvedba nekaj vadbenih zagonov popoln način, da zagotovite, da so vaše nastavitve vnesene pred izvajanjem bistvenih zagonov.
  2. Tok – zdaj bi morali imeti približno predstavo o tem, kakšen bo vaš tok. Svoje nastavitve si lahko preprosto zapomnite tako, da jih zapišete. Tako imate pri sebi podatek, če boste v prihodnosti spet varili kovino podobne velikosti.
  3.  Podajanje žice – zadnji korak, ki si ga morate zapomniti, je prilagoditev hitrosti podajanja žice. To bo na koncu odvisno od vrste varilnega aparata MIG, ki ste ga kupili. Debelejši kot je material, večjo hitrost žice potrebujete.
varjenje s polnjeno žico
Shema varjenja s polnjeno žico (VIR 1)

6. Pogosta vprašanja in odpravljanje težav

Poroznost ali luknjice – če imate v zvaru veliko poroznosti ali luknjic, je to lahko posledica prevelikih količin onesnaževalcev na površini kovine, ki jo varite. Pred ponovnim varjenjem poskusite material ponovno očistiti s krtačo ali brušenjem. Predhodno segrevanje materiala lahko tudi pomaga odstraniti morebitno vlago, ki se je nabrala v materialu.

Žlindra – preveč žlindre v zvaru lahko oslabi vez in oteži nadaljnja popravila. Obstaja več različnih razlogov, zakaj bi lahko v zvar dobili žlindro, vključno s tem, da so vaši ojačevalci nastavljeni prenizko ali je vaš kot prenizek. Poskusite povečati uporni kot na približno 15 do 45 stopinj.

Spodrezovanje vzdolž konice zvara – če pride do spodrezovanja vzdolž konice zvara, je to lahko posledica prehitre hitrosti vašega gibanja ali previsoke nastavitve amperaže. Poskusite zmanjšati ampere in nekoliko zmanjšati hitrost, da omogočite, da se zvar nabere na površini kovine.

Pomanjkanje fuzije – če pride do pomanjkanja fuzije (kjer se dve kovini ne vežeta skupaj), bo to najverjetneje posledica prenizke nastavitve ojačevalnikov. Povečati morate amperažo, da dobite ustrezno zlitje med obema deloma.

Prekomerna penetracija – Če imate preveliko penetracijo ali se vaše matične kovine čezmerno topijo, so vaše nastavitve amperaže previsoke. Zmanjšajte nastavitve jakosti toka, hkrati pa povečajte hitrost potovanja. Prekomerna penetracija je običajno posledica previsoke temperature in prepočasnega vlečenja žice.

Zaključek

Kot vsak varilni postopek tudi varjenje MIG varjenje brez plina, kjer je potrebna varilna žica MIG, ni tako enostavno. Ne morete zgolj preprosto vklopiti varilnega aparata in vsakič pričakovati odličen zvar. Za to boste namreč potrebovali boste nekaj časa, predvsem da osvojite tehniko varjenja s to žico.

varilna žica

Doseganje visokokakovostnega zvara pri uporabi polnjenje žice in brez zaščitnega plina ni le stvar sreče. Dobite ga tako, da natančno sledite vsakemu koraku v pravilnem vrstnem redu in si vzamete čas za prilagajanje nastavitev in ustrezno pripravo kovine. Nekaj minut, porabljenih za pripravo materiala in natančno nastavitev na vašem varilnem aparatu je vedno dobra ideja.

Če se nameravate naučiti varjenja ali prvič variti, vedno najprej vadite na odpadnem mehkem jeklu, Vaja na podobni kovini, ki je približno enake debeline, vam bo omogočila, da določite svoje nastavitve, preden nadaljujete z glavnim projektom. Ko gre za strukturna popravila ali popravila elementov, ki bodo pod velikimi obremenitvami in pritiskom, je dobro, da se o morebitnih popravilih pogovorite z usposobljenim varilcem. Zadnja stvar, ki si jo želite, je nekaj, kar ste zvarili, da odpove pod pritiskom in morda koga poškoduje.

VIR (1) Weldguru

The following two tabs change content below.

Mateja Cvetko

Družinski terapevt, Pranoterapija, ScalarPrana terapija, 5D energijski terapevt.