Meditacijski nasveti
Energija v spalnici po načelih Feng shui
September 7, 2017
0

Glede na vso znanost, ki danes na področju energetskega zdravljenja in smiselnega harmoniziranja energij, svetuje vse večji populaciji na področju optimalne človeške energije, je verjetno eno izmed najbolj prepoznavnih področij, ki se dotika energije v spalnici, ravno feng shui. Energija v spalnici po načelih feng shui pa v večini primerov obravnava ustreznost barv za različne spalnice, postavitve postelje glede na smer neba in še ostale elemente, ki so za dobro energije v spalnici, ključni.

Postavitev postelje in pohištva glede na smer neba

Položaj postelje, ki jih narekuje feng shui, največkrat predvideva postavitev v smeri sever jug ali, zapisano drugače, spanje z glavo proti jugu. Zato, ker se ljudje večinoma sprašujejo kako mora biti obrnjena postelja v spalnici in kakšen je najboljši položaj za spanje, povejmo, da so za slednje odločujoči predvsem trije dejavniki:

  • položaj spanja
  • kam naj bo usmerjeno vzglavje
  • in kakšno vzmetnico izberemo za svojo posteljo

Položaj spanja nedvomno vpliva na nekatere potencialne zdravstvene težave, hkrati pa ogromno pove položaj spanja tudi o naši osebnosti. Še posebej pa bomo na položaj spanja pozorni, ko čutimo bolečine v specifičnih delih telesa (npr. v hrbtenici).

Za vzglavje se priporoča, da je usmerjeno proti vzhodu, vendar boste danes med stroko, glede smeri vzglavja pogosto priča nasvetom, da z vzglavjem poskrbite predvsem za t.i. nagibno vzglavje, ki deluje preventivno in zdravilno. Pravilna lega postelje je seveda največkrat omejena z prostorsko situacijo naše spalnice, zato je ključno, da pred samo razporeditvijo pohištva po spalnici, ustrezno načrtujemo elemente, ne samo glede razporeditve, temveč tudi izkoristka prostora.

Boljša energija v spalnici bo nedvomno tam, kjer je pohištva prej manj kot več, kjer spalnica ne deluje natrpano in, kjer imamo garderobo, lepo zloženo v garderobne omare. Nič ni narobe, če med kosi pohištva, primernega za spalnico, najdemo le takšne, ki ustrezajo naši spalnici iz prostorskega vidika (torej manjše), ali pa si posamezno pohištvo v spalnico preprosto damo vgraditi.

Tako bomo v celoti izkoristili prostor, obenem pa se nam ne bo nabiral prah po kotih omar, med zidnimi stenami, za radiatorji in podobno.

Ustrezna energija v spalnici po feng shui se lahko doseže tudi z zelo enostavnimi in cenovno izjemno ugodnimi rešitvami. Na stene spalnice si npr. omislimo astronalepke (ki jih sicer poznamo tudi kot nalepke za kozarce), k boljši energiji v spalnici po feng shui spada tudi uporaba dišečih svečk in dišečih palčk, za meditacijo v spalnici pa lahko poskrbimo z uporabo različnih eteričnih olj (npr. sivke, čajevca,…)

Večnamenski energijski pripomoček, primeren za spalnico, je npr. tudi Zlata spirala.

Barve spalnice

Brez dvoma pa je energija v spalnici ključna tudi iz vidika izbire barv. Barve v spalnici naj bodo temne ali svetle, v vsakem primeru pa naravne in ne kričeče. Če se sprašujete katero barvo izbrati za spalnico, si pomagajte z barvnimi kartami za fengshui in podobno, zelo priporočljiva za spalnico je npr. tudi barva sivke.

Med materiali za pohištvo in posteljni okvir  izberite lesne tone, z vidno lesno strukturo, le ta pa naj bo gladka in z ne preveč kontrastimi vzorci. Material za pohištvo naj bo les.

Priporočilo: Za spalnico je najbolje izbrati barve, ki nas zazibljejo v pokoj.

Energija v spalnici in izbira ustrezne vzmetnice

Tudi ustrezna vzmetnica, tako po vrsti materialov, ki jih vsebuje, kot po legi in položaju, odloča o tem kakšno energijo bo izsevala naša spalnica. Vzmetnice se po materialu sicer ločijo med šlarafijske (ki se zaradi kovine odsvetujejo), če pa že pristajamo na kovino v ležišču, pa izberimo vzmetnice z žepkastimi vzmetmi, saj je v njihovem primeru vsaka vzmet, ločeno in posebej ovita v žepek iz blaga.

Če potrebujemo trše ležišče, izberimo vzmetnico z dodatkom kokosove podlage ali z aloe vero, za enostavnejše in cenovno ugodnejše vzmetnice, pa si zbirajmo med naravno ali umetno peno. Tudi te so lahko ustrezno primerne, a je treba vedeti, da takšna vzmetnica nujno potrebuje strukturo za oporo ledvenem delu.

Dobro razmerje med ceno in kvaliteto vzmetnice boste odkrili preprosto, če raziščete večjo in širšo ponudbo, med seboj primerjate različna trša ležišča, preverite univerzalne vzmetnice in pa seveda vse osnovne komponente, ki jih danes vsebuje, vsaka moderna vzmetnica (antialergijsko ležišče, spominska pena, snemljiva in pralna prevleka, žepkasto vzmetenje).

The following two tabs change content below.

Mateja Cvetko

Družinski terapevt, Pranoterapija, ScalarPrana terapija, 5D energijski terapevt.